UNJR denunta condamnarea, pe data de 18 ianuarie 2019, a judecatorului Murat Arslan la 10 ani inchisoare pentru motive exclusiv politice, dat fiind ca a fost presedintele celei mai mari asociatii a judecatorilor si procurorilor turci, pozitie din care a militat continuu pentru apararea democratiei si respectarea drepturilor omului in Turcia. Pretextul condamnarii a fost ca ar fi fost “membru intr-o organizatie terorista armata”, scrie presa turca.
Procesul lui Murat s-a desfasurat cu incalcarea normelor de procedura penala, acesta fiind lipsit de un proces echitabil si de o instanta independenta, arata MEDEL intr-un comunicat de presa, dat publicitatii dupa aflarea condamnarii.
MEDEL considera sentinta de condamnare ca fiind nelegala, motiv pentru care nu o recunoaste.
Ne “reafirmam totala solidaritate cu Murat Aslan si familia acestuia si, prin el, cu toti judecatorii, procurorii, avocatii si toti cetatenii din Turcia care sunt acuzati si persecutati in mod nelegal, exclusiv pe considerente politice”, a mai aratat MEDEL in comunicat.
Nu in ultimul rand, MEDEL “face un apel la toate autoritatile europene si internationale sa solicite guvernului din Turcia sa inceteze imediat continua violare a drepturilor fundamentale ale omului si sa il elibereze de indata pe Murat si pe toti ceilalti detinuti politici”.

Murat Arslan a fost, din 14 martie 2011, presedintele organizatiei YARSAV (Asociatia judecatorilor si procurorilor din Turcia), cea mai mare mare organizatie a judecatorilor si procurorilor turci, avand peste 1800 de membri.
In decursul anilor, din pozitia de presedinte a YARSAV, Murat a militat fervent si neinfricat pentru apararea drepturilor omului si a independentei justitiei in Turcia, ceea ce i-a adus ostilitate din partea presedintelui Erdogan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *