Oamenii adesea greșesc și confundă gripa cu o răceală mai puternică, deoarece simptomele de gripă imită o răceală. Când aveți gripă trebuie știut că primele simptome sunt: strănutul, nasul înfundat, vocea răgușită și o durere în gât.
Gripa poate progresa și aduce afecțiuni cum ar fi pneumonia sau poate înrăutăți alte probleme cronice cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (COPD) și insuficiența cardiacă congestivă, care poate deveni amenințătoare pentru viață.
Gripa poate duce direct la moarte atunci cand virusul declanseaza inflamatii severe in plamani. Când se întâmplă acest lucru, poate provoca o insuficiență respiratorie rapidă deoarece plămânii nu pot transporta suficient oxigen în restul corpului.
Gripa poate provoca, de asemenea, inflamarea creierului, inimii sau mușchilor. Acest lucru poate duce la septicemie, o condiție de urgență care poate fi fatală dacă nu este tratată imediat.
Dacă dezvoltați o infecție secundară în timp ce aveți gripă, aceasta poate provoca și afecțiuni ale organelor. Bacteriile de la acea infecție pot intra în sânge și pot provoca sepsis. Sepsisul este un răspuns inflamator al organismului, atunci când acesta se confruntă cu o infecție bacteriană generalizată. Atunci când infecția bacteriană ajunge în sânge, organismul declanșează un răspuns imunitar, însă există posibilitatea ca infecția să fie mai puternică decât răpsunsul organismului și atunci se poate instala sepsisul sever sau șocul septic, care poate fi fatal.
Sepsisul poate apăra la orice pacient care prezintă o infecție și dezvoltă complicații, dar cele mai expuse la risc sunt, de obicei, persoanele foarte tinere sau foarte în vârstă.
La adulți, simptomele de complicații ale gripei care amenință viața includ:
probleme de respirație
dezorientare
senzație de amețeală bruscă
durere abdominală severă
durere în piept
vărsături severe sau continue
Simptomele care amenință viața la copii includ:
temperatură mai mare de 38 ° C la copii de 3 luni sau mai mici
reducerea cantității de urină
incapacitatea de a mânca
incapacitatea de a produce lacrimi
convulsii
Simptomele gripei la copii mici includ:
iritabilitate
incapacitatea de a bea suficient, ducând la deshidratare
respirație rapidă
rigiditate sau durere la nivelul gâtului
dureri de cap
probleme de respirație
o tentă albastră pentru piele, piept sau față
incapacitatea de a interacționa
convulsii
Persoanele cu sisteme imunitare slabe prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații – și, posibil, de a muri – de la gripa. Atunci când sistemul imunitar este slăbit, este mult mai probabil ca virușii și infecțiile să  fie tot mai agresivi. Atunci corpul tău va avea o perioadă grea, nu numai luptând cu cei de pe urmă, ci și luptând împotriva oricăror infecții ulterioare care s-ar putea dezvolta.
De exemplu, dacă aveți deja astm bronșic, diabet, o afecțiune autoimună, boli pulmonare sau cancer, gripă ar putea determina înrăutățirea acestor condiții. Dacă aveți o afecțiune renală, deshidratarea produsă de gripă ar putea să vă agraveze funcția renală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *