Cîțu și Orban, la concurență – care „ne doare” mai tare?
Imediat după lansarea dintr-o grădină diplomatică, pe 1 iulie seara, a celui mai stupid „document programatic” din ultimii 30 de ani, numit oficial „Plan Național de Investiții și Relansare Economică”, am cutezat să lansez și eu o întrebare modestă, de anvergură locală, în rândul prietenilor, colegilor și amicilor politici, al cunoscuților care urmăresc piața din fața scenei politice: cine este cel mai periculos ministru din Cabinetul Iohannis reprezentat de marioneta Ludovic Orban?
Majoritatea zdrobitoare l-a indicat, prin derogare, pe secretarul de Stat Raed Arafat. Am insistat să numească un ministru, nu un locțiitor. Luciditatea, realismul și înțelepciunea, după părerea mea, și-au spus cuvântul. Florin Vasile Cîțu de la Finanțe nu are concurență. Cuvintele și etichetele dedicate sunt pe măsura bogăției de cuvinte a limbii române.
Vigoarea și convingerea cu care Cîțu vorbește, în 2020, despre descoperirea de ultimă oră a informatizării și despre reașezarea sistemului administrativ pe principii moderne, ca definind o cale de lucru pentru reformarea aparatului bugetar de stat, cu accent pe Ministerul Finanțelor Publice, echivalează cu un diagnostic neparafat încă.

Același Cîțu beneficiază constant de o obediență cutremurătoare din partea posturilor naționale de televiziune. Moderatori ce par intubați cu lipsă de rușine trăiesc clipe de fascinație în compania lui, neștiind cum să-l slugărească mai pasional. În context, emisiunea „Legile Puterii” de Realitatea PLUS, ce a urmat prezentării Planului și prestația fostei portavoci oficiale a lui Iohannis va rămâne un etalon al insultei la adresa românilor.
Întregind colecția de enormități propagată prin mass-media cu ce publică ministrul pe Facebook, ne-a fost dat să aflăm în ultima vreme că Guvernul a recâștigat încrederea românilor, a investitorilor străini. Cea a Comisiei Europene se subînțelege. El zice că pricepe și problema pensionarilor, dar numai în marja a +10%. Cam pe-acolo trebuie că evoluează întreaga lui capacitate de racordare la realitatea noastră din moment ce, sub #RomaniiTrebuieSaStie, bate câmpii cu „încrederea investitorilor în guvernul PNL înseamnă dobânzi mai mici pentru sume mult mai mari și cel mai important REDUCEREA cheltuielilor bugetare”. De unde le mai inventează? Tot de acolo de unde, de exemplu, extrage enormitatea cu succesul incontestabil al IMM Invest, „cel mai important program pentru IMM-uri din ultimii 30 de ani”. Anunța cu tupeu că 8.368 de firme au beneficiat de credite acordate în valoare de 7,2 miliarde lei. Bună afacere! Pentru bănci. Nu insist, subiectul a fost între timp analizat și dezmembrat spre ciuda propagandiștilor puterii.
Când să ne pregătim noi de încă o săptămână a suferințelor sub steagul alertei, a venit directa de dreapta la Constituție, pornită din umărul, cotul și pumnul lui Orban de România. Planul național lansat a dispărut într-o clipă din fondul principal de dezbateri. Liberalizarea pieței gazelor naturale, un fel de epidemie națională scăpată de sub control, e gata retrogradată în categoria subiectelor pentru cunoscători. Fapt fără precedent, prim-ministrul din acte al statului de drept România a îndemnat la nerespectarea Constituției! Nu el și gașca poartă răspunderea unor măsuri ilegale de carantină, izolare și reținere în spitale, nu. Vinovați sunt cine a sesizat Curtea Constituțională și cine a decis. După mintea lipsă a lui Orban, ar veni că victimele sunt vinovate, nu făptuitorii. Sau, cu gândul la Cîțu, vinovați sunt românii care nu se ridică la nivelul minciunilor lui.
De aici încolo, cred că nu vor mai exista îndoieli într-o privință. S-a prins toată lumea de ce voiau imunitate de pandemie în fața legilor. Pasul următor e mai greu și Opoziția nu-l poate face singură. C-așa-i în democrație.
Ion ASAFTEI, președinte ALDE Neamț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *