Mircea Marian: ” Eu am terminat liceul cu ură faţă de lecturile obligatorii de la română!
“Cine dracu mai dă doi bani pe Slavici, azi?” se întreabă pe pagina sa de socializare Mircea Marian, indicând, totodată, preferințele copiilor, plecând de la lecturile fiicei sale: “Tanei, fiica mea, îi plăcea să citească. Dar, da, citea Tolkien sau Harry Potter.” Acesta pare a fi argumentul suprem în susținerea profesoarei  Tunegaru, dascălul dezgustat de clasicii Literaturii Române. În opinia jurnalistului de la România Liberă,  profesoara Tunegaru poate „să scrie ce vrea ea despre sacrosanţii Creangă şi Eminescu şi să enerveze toate fosilele, aşa cum, în anii 90, a scandalizat Patapievici.”( Ultimul  scria în anul 2002 că “  Eminescu joacă rolul cadavrului din debara.”)  Profesoara este apreciată, mai cu seamă, pentru că  “sfidează sistemul şi se bate cu prostia pesedistă”. In numele acestei bătălii, îi sunt trecute sub tăcere minciunile și ignorate derapajele. Nici nu se putea altfel, ținând cont că însuși Mircea Marian aruncă pe piață o dezinformare:”  Cristina Tunegaru, profesoara care a contrazis-o pe Gabriela Firea, a fost dată afară de la şcoala unde preda”!!! Evident, o minciună! Cum se va vedea:
“Din păcate, azi avea să se dovedească că profesoara Tunegaru nu a procedat tocmai onest. A trunchiat informaţia şi a spus adevăruri pe jumătate. Adică a minţit un pic. Cam mult. În primul rând, nimeni nu a concediat-o. În al doilea rând, este profesor suplinitor şi a primit, în septembrie 2016, o suplinire pe durata unui an şcolar. Care expiră la data de 31 august. Are, carevasăzică, un contract de muncă pe durată determinată. Catedra ocupată pe un an de domnişoara Tunegaru a fost acordată, în sesiunea de mişcare a personalului didactic, începând cu viitorul an şcolar unei alte persoane. Tot profesor, însă titular, care s-a transferat de la o şcoală la alta. Legea îi dă dreptul.” ( Mircea Morariu, adevarul.ro/…/despre-cazul-profesoarei-cristina-tonegaru-1_590c3e5e5ab6550cb8d0) )
Pare ciudat, însă, că profesoara revoluționară și-a postat “ Autodenunțul”  pe portalulCorbii Albi” (http://corbiialbi.ro/index.php/civitas/1006-dezbatere-8211-aerisirea-metodologiei-predarii-limbii-romane/ )  despre care jurnalistul Dan Tănasă scrie că  Portalul „Corbii albi”, care se vrea unul de „contact român-maghiar” și la care semnează câțiva români, nu este altceva decât o propagandă găunoasă antiromânească în limba română”.
Cum Mircea Marian o susține “ 100% pe Tunegaru” , nu ne miră postările de pe pagina jurnalistului  dezamăgit de Literatura Română și sedus de lecturile lui Hauff , Kafka, Hesse şi Boll:
Alexandru Stancu Pe Sadoveanu ar trebui să îl scoată din programă. Trădător de țară, comunist util rușilor.
Misu Schengen Jamie Lumea s-a dat peste cap, au iesit de la index scriitori romani mari, dar noi tot cu semanatoristii, tot cu interminabilele descrieri ale lui Sadoveanu, tot cu Ion si Moara cu noroc am ramas.”
lin Andrei Bastea „iar daca ceva nu iti place sa vii pe cai legale sa o modifici”. Si unde mai exact s-a incalcat legea? Multi vorbiti fara voi! Pai si normal ca nu poti compara pe Slavici cu Jules Verne pentru ca primul a fost un nimeni iar al doilea un monstru sacru universal.
” Pentru ca o persoana sa isi aprecieze tara, sa invete sa o iubeasca, eu consider ca trebuie sa ii cunoasca trecutul si marile sale valori… ” – problema e ca nu toate valorile pe care noi le consideram mari au fost defapt mari. Le-am facut noi mult mai mari decat erau ele. Daca Eminescu era o mare valoare ar fi fost recunoscut si international cum a fost de exemplu Brancusi.
Hai sa o lasam mai moale cu patriotismul asta exagerat stors din piatra seaca!”
Attila Kovács Eminescu, Creanga, Sadoveanu & Co au fost buni pe romaneste, plus spiritul comunist nationalist in care am fost educati.
Acesti autori tradusi in alta limba s-au dovedit foarte cum sa-ti spun….common pina la naiv.
Este cu „marele” Enescu a fost „mare” numai pentru romani, international a fost un muzician foarte bun, dar in nici un caz „mare”. Mari a fost altii ca Beethoven, Mozart, Bach, List etc.”
Vă lăsăm să trageți singuri concluziile asupra acestei dezbateri inițiate de Mircea Marian.
(Al. M.)
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *