Sub titlu ”Anticampanie de partid la ALDE Neamț”, Mesagerul de Neamț  din 27 aprilie 2016 caută să inducă cititorilor imaginea altei realități politice, diametral opuse cu cea existentă de fapt. Încercarea înduioșătoare de a crea conflicte acolo unde ele nu există, presupunem că își are sorgintea  în dezamăgirile simțite de adversarii politici, puși în fața ascensiunii vizibile a Partidului Alianței Liberalilor și Democraților din  Neamț. Este singura și cea mai plauzibilă explicație căci, altminteri,  fiecare afirmație veninoasă poate fi cu ușurință demontată prin insăși declarația celor amintiți. Așadar, obsevă Mesagerul de Neamț : .
“În primul rând, Constantin Iacoban, cel care trebuia să fie motorul voturilor pentru Consiliul Județean, a fost plasat pe locul al treilea, după ce, în frunte, s-a autopropulsat Asaftei, din simplul motiv că el nu poate fi pe listă după Mihai Alexandru, fostul lider al conservatorilor.”
Afirmațiile  “ nu sunt în chestie ,“ –cum ar spune Maiorescu,-din simplu motiv că pomenitul Constantin Iacoban a ales el însuși locul 3 de pe listă, ignorând faptul că, doar la o zi distanță, autorul articolului avea să-i livreze pe gratis un curs de strategie politică. De altfel, Constantin Iacoban, coordonatorul campaniei electorale  declara “ la cald “, în momentul depunerii listelor:
 “ Am colegi care cred în mine. În ce mă priveşte ca să dau încredere echipei am ales un loc 3 pe listă, lăsând pe cei doi co-preşedinţi să stea în faţă pentru a-şi motiva activiştii, fiindcă sunt echipe deja formate şi atunci ei îi cunosc cel mai bine ca să creăm o echipă sudată. Am ales să fiu în mijlocul acestei echipe de câştigători. ( Vestea. net 27 aprilie 2016 )
Dacă am lămurit ‘în primul rând”, să ne ocupăm și de ce mai urmează.  Adică, în al doilea rând:
“Absența lui Cătălin Drăgușanu de pe lista județeană este tot urmare a stării de armonie dintre cei doi, care, exceptând faptul că s-au trezit în același partid, nu au niciun altfel de afinitate.”
Opțiunea  deputatului Cătălin Drăgușanu vizează o problemă de onestitate electorală și nu este efectul presupuselor disensiuni, sugerate abil de autorul articolului. În fapt, tot la cald, Cătălin Drăgușanu a oferit explicațiile gestului său politic, spulberând- ne permitem s-o spunem- orice speculație pe acestă temă:
„Noi nu dorim să înşelăm aşteptările electoratului din judeţul Neamţ. Noi nu facem ca alte partide, nu am pus în faţă un candidat tractor aşa cum auzit zilele acestea de la celelalte partied, prin urmare, eu nu sunt pe lista de cosilieri judeţeni dintr-un motiv foarte simplu, pentru că ma aflu pe lista celor de la Consiliul Local Piatra-Neamţ şi sunt candidat la Piatra-Neamţ. Sub nicio formă nu aş fi rămas la Consiliul Judeţean şi atunci nu am vrut să mergem pe această variantă de a înşela electoratul din judeţul Neamţ, punând în faţă candidatul Drăguşanu ca după alegeri să se retragă şi să urce alţii necunoscuţi sau care poate nu au şanse în lista de Consiliu Judeţean. Noi am ales să mergem cu acei candidaţi care vor merge în Consiliul Judeţean şi nu cu alţii care oamenii votează nişte candidaţi din primele locuri şi se trezesc în Consiliul Judeţean cu alţi candidaţi din partea acealuiaşi partid”( Vestea. Net 27 aprilie 2016 )
Carevasăzică, ne-am trezit în “al treilea rând”.
Aici, autorul articolului încearcă să-și susțină o teorie ciudată cu citarea unui document, pe care,nicio minte trează n-ar înțelege în veci cum ar putea proba o aberație. Logica fracturată a autorului este de-a dreptul seducătoare:
“Privită detașat, situația din ALDE, cu tractorul electoral Asaftei în frunte, pare să se înscrie perfect în scenariul discutat deja, de polarizare voită sau forțată a electoratului spre PSD și/sau PNL.”
 
Aceasta este teoria care-i declanșează autorului o amintire cu putere de argument:
 
“ Și asta ne face să ne amintim despre o declarație a lui Asaftei, făcută tot în timpul unei sărbători creștine, anul trecut, cam tot pe vremea asta: ”Pentru a pune capăt și unei alte speculații, anume că Asaftei ar fi fost ofițer de Securitate, am să dau citire din adeverința nr. 385 din 4 martie 2014, care spune așa: Se adeverește: Nu există date, ori documente, din care să rezulte calitatea de lucrător sau colaborator al Securității, în sensul legii, cu privire la domnul Asaftei Ion, fiul lui Neculai și Zîna, născut în 26.05.1953 la Războieni, județul Neamț. Adeverința este eliberată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Vin alegerile din 2016 și e bine să intrăm curați în competiție, atât moral, cât și sufletește”.
 
Ce să înțelegem de aici?
Faptul că : Nu există date, ori documente, din care să rezulte calitatea de lucrător sau colaborator al Securității, în sensul legii, cu privire la domnul Asaftei Ion, fiul lui Neculai și Zîna, născut în 26.05.1953 la Războieni, județul Neamț  “ se înscrie perfect în scenariul discutat deja, de polarizare voită sau forțată a electoratului spre PSD și/sau PNL.”? Grea întrebare!
 
La capitolul  răutăți de dragul  răutăților, autorul își alege  tonul  acid încă din preambul:
 
“În ciuda asigurărilor că totul este bine și frumos în filială, partidul lui Tăriceanu din Neamț începe să se comporte după chipul și asemănarea lui Ion Asaftei, cel mai bun șef de han dintre președinții de partid din Neamț.”
 
În lipsa unei descrieri care să surprindă “chipul și asemănarea lui Ion Asaftei, cel mai bun șef de han dintre președinții de partid din Neamț.” ne vedem nevoiți ca, în locul semnatarului, să oferim noi câteva date. Așadar: Ion ASAFTEI este jurist, fost jurnalist în presa centrală, om de afaceri cu vizibilitate în județul Neamț, patron al renumitului complex turistic Hanu  Răzeșilor, promotor al  unui activism cultural cu rezonanțe naționale și internaționale. Aprecierile consemnate de-a lungul timpului  în ziarele și revistele țării, dar și din Basarabia, vorbesc despre un om preocupat de reînvierea tradițiilor strămoșești,  cultivând istoria locului,organizând evenimente literare, cu participări din ale autorilor de dincoace și de dincolo de Prut, precum  și  inițator al unor simpozioane dedicate francofoniei. Este un bun familist și un om onest.
Ne întrebăm, totuși: Cui slujesc aceste răutăți?
 
 
Doamne…..Și suntem în Săptămâna Patimilor, când ni se recomandă să fim mai buni…
 
Damian Moraru
 
 
 
 
 

 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *