Copreședinții ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin, au vizitat  la Neamț mai multe întreprinderi cu capital românesc și au avut o serie de întâlniri cu reprezentanți ai oamenilor de afaceri din județ, dar și cu membrii și simpatizanții partidului. Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a explicat nemțenilor că a vrut să se întâlnească în mod special cu firmele românești, pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă acestea:
15220114_1611836559119351_7754476784047517589_n
 „Este un bun prilej de a lua pulsul, de a sesiza care sunt problemele care trebuie rezolvate și vă spun că am foarte plăcut surprins să văd nivelul de investiții care au fost făcute în aceste întreprinderi și produsele de calitate pe care le fac, de faptul că sunt competitivi, locurile de muncă care sunt asigurate, toate acestea îmi dau și mai mult impresia că industria românească și economia românească, mă refer aici la capitalul autohton, a reușit după 1990 într-o competiție inegală cu capitalul străin să răzbească, nu să supraviețuiască, ci să se dezvolte. Spuneam o competiție inegală cu capitalul străin pentru că românii în 1990, și după, nu au avut capitalul financiar necesar pentru a investi și pentru a putea fi competitivi cu firmele străine. România a fost un teren extrem de fertil pentru toate firmele străine care practic n-au găsit niciun fel de competiție aici. Și România, ca și alte țări din spațiul estic, a fost o piață extraordinară pentru produsele manufactrurate din Occident – noi a fost cumpărătorii – și în felul acesta, nu știu dacă v-ați gândit de multe ori, cum am contribuit la bunăstarea Vestului. Acum am devenit membri ai Uniunii Europene, ne bucurăm de cele patru libertăți fundamentale, printre care și libertatea circulației forței de muncă. Românii vor să se ducă să muncească în străinătate, unii și-au înființat chiar mici firme în străinătate și chiar astăzi am primit informațiile referitoare la discuțiile importante care vor avea loc la Consiliul European și văd că încep să se discute despre diverse măsuri protecționiste care vor avea consecințe defavorabile asupra muncitorilor români și asupra firmelor românești care activează în Occident. Deci, nouă ni se ține lecția de teorie și noi o aplicăm în practică – piață liberă, competiție deschisă, firmele străine vin aici și sunt primite cu brațele deschise -, noi când vrem să ne dezvoltăm afacerile în Vest sau să muncim în Vest, ne întâmpină o rezistență, dacă nu chiar o atitudine de respingere și probabil că va trebui să ne așteptăm în perioada următoare la măsuri de limitare a accesului românilor pe aceste piețe. Ceea ce este foarte grav. Când noi dorim să sprijinim capitalul românesc, ni se spune: „Nu se poate, pentru că trebuie să existe condiții de competiție egală”. Ei bine, în ceea ce ne privește pe noi ALDE , trebuie să declar, fără niciun fel de reținere, din prima zi când vom ajunge la guvernare, aceasta va fi una din prioritățile noastre: sprijinirea capitalului românesc. (…)
poza_stire_tariceanu_la_smirodava_1
Tăriceanu s-a exprimat pentru o nouă regulă pe care ALDE, dacă va ajunge la guvernare cu PSD, o va introduce în sistemul de licitaţii la achiziţiile publice, inclusiv în administraţiile locale: în condiţii de eligibilitate egale, firmele româneşti să fie preferate. Tot discursul zilei de astăzi a fostului premier s-a axat pe susţinerea capitalului românesc:
Dacă, eu, în calitate oficială, mă întâlnesc cu un ambasador şi discut pe probleme economice, încercând să exemplific cu firme de calitate din România, se cheamă că fac trafic de influenţă. Dacă ambasadorul respectiv face acelaşi lucru cu firme din ţara lui, se cheamă că promovează relaţiile economice”, a spus Tăriceanu.
„Să lăsăm la o parte mofturile. Viitorul Guvern are obligaţia să susţină refacerea capitalului românesc. România este o piaţă cu forţă de muncă ieftină care exportă bunăstarea la ei. Noi, când vrem să mergem peste hotare, întâmpinăm rezistenţă şi atitudini de respingere, pentru că alte ţări au măsuri de limitare a accesului străinilor, românilor, pe pieţele lor. Trebuie să existe condiţii egale de competiţie. Să fie clar: în prima zi de guvernare vom lua măsuri clare de sprijinire a firmelor româneşti, şi să-i văd pe ceilalţi că se plâng! Ei au voie să sprijine firmele lor, noi nu! Vom lua aceste măsuri inclusiv în achiziţiile publice. Să nu aud că în condiţii de calitate şi financiare egale, se cumpără de la o firmă străină. Ei au forţa noastră ieftină de muncă şi pleacă afară cu profitul! Este o avertizare foarte serioasă: acesta este obiectivul de ţară!”
15095525_1611944019108605_3565541351386225859_n
Copreședintele ALDE Daniel Constantin a subliniat faptul că la ALDE Neamț s-au alăturat în ultima perioadă membri noi și și-a exprimat încrederea că această organizație va fi una dintre cele mai bune organizații ale partidului, la nivel național.
Cred că prezența domnului Chițoiu aici este un punct câștigat pentru organizație, un punct câștigat pentru județ, astăzi am avut ocazia împreună cu domnia sa, cu dl. Asaftei, cu dl. Alexandru Mihai să vizităm mai multe întreprinderi, am interacționat cu oamenii și am văzut că sunt văzuți ca o curea de transmisie între nevoile pe care le au aici și ceea ce se va întâmpla la București. Vreau să vă spun că eu vin din județul Vaslui, am fost ieri acolo, acum două zile am fost în Bistrița, am fost în Satu Mare… Peste tot am văzut o nemulțumire foarte mare și vreau să trag un semnal de larmă. Dacă economia României va continua în acest ritm, din păcate România se îndreaptă către recesiune. Nu sunt singurul care trage acest semnal de alarmă, am văzut zilele trecute și o analiză făcută de către reprezentanți ai BNR. Evident, ceea ce spunem noi de câteva săptămâni sub forma unui Pact național de investiții, dacă nu vom începe cât mai curând să facem investiții, din păcate, doar cu un motor al economiei care funcționează, numit consum, România nu poate să facă față pe termen mediu și lung. Dacă în 2017, nu vom avea investiții consistente, cel puțin 6% din PIB, cred că România va avea probleme”.
. La Piatra Neamț, copreședintele ALDE a reafirmat sprijinul pe care îl va da ALDE Coaliției pentru Familie, care a inițiat demersul de modificarea a Constituției României, pentru redefinirea termenului de familie.
 
 
 
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *