Avocatul Radu Chiriţă, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, a solicitat tuturor instanţelor din ţară să îi comunice numărul solicitărilor de interceptări telefonice din perioada 2010–2015, estimând că au fost ascultate circa 300.000 de persoane. Avocatul Radu Chiriţă spune că a făcut cereri către toate instanţele din ţară să îi comunice numărul solicitărilor de interceptări telefonice din perioada 2010–2015, estimând că au fost ascultate circa 300.000 de persoane, ceea ce este inacceptabil şi transformă România într-un stat poliţienesc. Radu Chiriţă a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că, în total, s-a cerut autorizarea interceptării telefoanelor de 109.946 ori în cei aproape 5 ani care au făcut obiectul solicitării, iar din acestea au fost admise un număr de 102.729 cereri.
Stirea difuzată de Mediafax a fost pe larg comentată de Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu:
“Astăzi, în spațiul public, a fost prezentată o statistică îngrijorătoare cu privire la amploarea pe care fenomenul ascultării telefoanelor românilor a luat-o. Vorbim de sute de mii de români care s-au aflat într-o astfel de situație. În fața acestor date, este greu să susții că abuzurile în România sunt excepții. Ele tind să devină regula.
Apare încă o întrebare: care poate fi justificarea pentru acest număr uriaș de interceptări?
Statistica prezentată astăzi este încă un indiciu al problemelor majore din sistemul de Justiție. Este încă un episod din serialul din ultimele săptămâni care a dărâmat toate miturile construite în ultimii ani. În spațiul public, au fost ridicate multiple întrebări și redau doar câteva. Cum este posibil ca șefii instituțiilor de forță să fie prezenți, în noaptea alegerilor, în casa unui om politic, participant la respectivele alegeri? Au fost folosite documente din arhiva SIPA pentru a șantaja magistrați sau nu?
ALDE ca partid liberal are datoria să acționeze pentru a responsabiliza actorii din sistemul de justiție, astfel încât să existe garanția respectării drepturilor și libertăților cetățenilor.
De aceea, susțin că este nevoie de o lege a răspunderii magistraților, o lege care să prevină excesele din sistemul judiciar. Este o garanție că magistrații vor acționa cu mai multă atenție la drepturile și libertățile cetățenilor și este un pas spre însănătoșirea sistemului de Justiție din România.”
( Al. M. )
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *