Continuă reacțiile politicienilor  de dincolo și dincoace de Prut la  revoltătoarea declarație făcută acum  două zile de ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit.
Analizând afirmațiile susținute de diplomatul american,Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat:
“Am luat cunoștință cu surprindere și îngrijorare de textul declarației făcută acum 2 zile de ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, pe care o resping fără echivoc.
Datorită gravității celor afirmate de ambasador, declarația ar necesita explicații suplimentare din partea autorităților americane. În calitate de președinte al Senatului, mă voi consulta cu membrii Biroului Permanent și cu liderii grupurilor parlamentare în legătură cu oportunitatea unei declarații comune pe această temă.
Pentru rigoare, reiau câteva idei exprimate de dl. Pettit:
Consider că este foarte important şi aceasta desigur este politica noastră, ca Republica Moldova să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure. Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova. Republica Moldova nu este România, Republica Molodova are propria sa istorie şi proriile provocări.”
Domnul ambasador reia și actualizează tezele lui Stalin, pe baza cărora a fost semnat în 1939 Pactul Ribbentrop-Molotov care a dus la amputarea teritorială a unor țări din regiune printre care și România. Am încă rezerve să cred, până la proba contrarie, că aceasta ar fi poziția oficială a Departamentului de Stat.
Reamintesc domnului ambasador că în decembrie 1989, Congresul Deputaților Poporului al URSS a acceptat, iar Gorbaciov a semnat raportul Comisiei Yakovlev, care condamnă protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov. Mai mult, în 1992, președintele Boris Elțîn a dispus declasificarea pactului, tot ca pe un fel de condamnare implicită a acestui act politic.
Ca un argument suplimentar, nu-mi aduc aminte ca vreun politician american sau din orice altă țară democrată să fi spus vreodată că cele două state germane, RFG și RDG, nu ar trebui să se unifice, pentru că ”nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune”. Dreptul de a-și hotărî soarta aparține cetățenilor și nu diplomaților, și nici măcar politicienilor, altfel obligați să pună în operă voința populară majoritară.
Rămâne de văzut dacă declarația făcută la postul de radio Moldova 1 a fost o gafă a diplomatului american datorată unor grave deficiențe de cunoaștere privind statutul diplomaților sau a unor lacune de cultură generală și politică”.
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *