Într-un comunicat de presă, datat 26 august 2016, Călin Popescu-Tăriceanu trece în revistă, într-o succintă analiză, consecințele a ceea ce numește el “rezultatul a 10 ani de exercițiu prezidențial al lui Traian Băsescu.”Este reacția unui politician responsabil în fața continuării practicilor care au dus la “transformarea sistemului politic de democrație parlamentară într-unul de democrație controlată” În opinia președintelui Senatului, rezultatul anilor în care Traian Băsescu s-a aflat la cârma statului capătă expresia unui bilanț catastrofal: 1.demolarea statului de drept și transformarea lui în stat mafiot; 2. criza economică ce a aruncat România în dezastru pentru mai mult de 5 ani. Tăriceanu argumentează fiecare afirmație în parte, aducând exemple pertinente, imbatabile, ceea ce conferă greutate și profunzime analizei sale. Astfel, în privința demolării statului de drept, Tăriceanu observă:
-“ slăbirea premeditată și decredibilizarea instituțiilor democratice în favoarea instituțiilor de forță;
– abandonarea treptată a rolului de centre de decizie și acțiune la nivel legislativ și executiv a Parlamentului și Guvernului;
– transferul acestui rol către instituțiile de forță care nu au nicio legitimitate populară;
– transformarea sistemului politic de democrație parlamentară într-unul de „democrație controlată” după modelul Putin.
Consecințele se văd și azi: corupția generată de abuzul de putere, excese, periclitarea și încălcarea tot mai frecventă a drepturilor și libertăților individuale și, în final, pe fondul scăderii încrederii cetățenilor în instituțiile fundamentale democratice ale statului deschiderea drumului spre un regim autoritar sau de autoritate personal (model Băsescu)”.
Pentru slabele performanțe din actualitatea economică a țării, Călin Popescu- Tăriceanu întreprinde o retrospectivă, pornind de la finele anului 2008, cu primele semne ale crizei și, continuând, cu anii care au urmat, timp în care, intervenția brutală a guvernării Boc a creat o stare de sărăcire generalizată a populației:
“Am să explic succint pentru readucere aminte, că odată cu apariția primelor semne ale crizei economice la finele lui 2008, ce s-a manifestat în România ca de altfel peste tot în lume, am propus și adoptat în calitate de prim-ministru un plan în 10 puncte menit să atenueze efectele crizei.
Hai, să vedem ce a urmat! Pentru a-i amăgi pe români că totul e bine și a-i facilita lui Traian Băsescu alegerea ca președinte în 2009, Guvernul Boc nu a luat nicio măsură de limitare a efectelor crizei până în vara lui 2010, când a intervenit brutal și cinic prin tăierea salariilor și pensiilor românilor, dar având grijă de camarila de partid a PDL (vezi afacerile cu ANRP ș.a.m.d.). Prăbușirea a fost dramatică pe fondul inacțiunii din 2009-2010 și ne-au trebuit ani îndelungați pentru a reveni de abia sub Guvernul Ponta la nivelul economic din 2007-2008. Evident că acest adevăr nu vrea să-l recunoască”. Scopul mărturisit al acestei analize se referă la speranța lui Tăricenu că “la viitoarele alegeri parlamentare, mai mult decât oricând după 1990, românii vor alege statul de drept și nu statul mafiot construit cu migală de fostul președinte și protejat cu grijă de actualul”.
Al. M.
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *