Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a criticat mai multe declarații ale ministrului Justiției Raluca Prună și a susținut că din punctul de vedere a Alianței Liberalilor și Democraților, ministrul ar trebui să demisioneze. Afirmația a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, susținută azi, la sediul central al ALDE din Capitală, alături de copreședintele Daniel Constantin. Cei doi copreședinți ai ALDE au discutat și despre neconstituționalitatea Ordonanței de urgență privind interceptările SRI, despre declarația Codruței Kovesi care s-a implicat în politica externă a României prin declarația referitoare la menținerea MCV, ori schimbarea prefecților și propunerile ALDE pentru Consiliul de Administrație al TVR.
Prima temă abordată în conferința de presă, de către Călin Popescu Tăriceanu a fost Ordonanța de urgență promovată de Guvern săptămâna trecută după Decizia nr. 51 a Curții Constituționale: „Orice produs de genul ăsta are un naș. Nașul acestei ordonanțe pare să fie doamna ministru al Justiției. Doamna Prună care ne-a declarat fără ambiguități că este o demnă urmașă a doamnei Macovei. Așa încât, dacă doamna Macovei declară că ascultarea neconstituțională a telefoanelor este utilă pentru combaterea corupției, ce să ne mire ce spune și ce gândește doamna Prună? Dna Prună a avut un panseu de o excepțională valoare comunistă, fascistă sau ambele. Ce ne spune doamna Prună? Că discuția despre drepturile omului este un lux!
Sfatul meu este ca domnul prim-ministru Cioloș să o bage pe doamna Prună în ședințe mai des și cel mai bine ar fi să nu mai vorbească! De câte ori vorbește spune numai enormități. Lucrul acesta, că discuțiile despre drepturile omului este un lux, din partea unui ministru al Justiției, nu ar fi meritat decât o singură atitudine. Și din partea presei, dar și din partea premierului. Anume, să o demită imediat. Prin urmare, după asemenea declarații, eu vă spun că din punctul de vedere al ALDE aceasta este ceea ce trebuie să se întâmple. Să îi ceară demisia și să o trimită la plimbare pe doamna Prună.
În ceea ce privește Ordonanța de urgență nu trebuie discutată în Parlament, ea trebuie respinsă pur și simplu, pentru că este neconstituțională. Constituția spune foarte clar, vă citez: Capitolul IV – Raporturile Parlamentului cu Guvernul, la articolul 115 referitor la delegarea legislativă, că: Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie.
Ordonanța conține grave prevederi. 15 ani de zile, serviciile  de informații din România s-au chinuit și au reușit, într-o bună măsură, să se recalifice și să se rebrenduiască. Să-și pună o altă imagine. (…) Din păcate, în ultimii 10 ani, am constat că serviciile invadează din nou un teritoriu pe care credeam că își propun să nu-l mai abordeze. Anume, cel al interceptărilor telefonice și al drepturilor și libertăților cetățenului.
Prin ordonanța de urgență ce se întâmplă? Serviciile au calitate de autoritate judiciară. Adică ne întoarcem la securitatea din perioada comunistă, când Securitatea avea calitate de anchetator penal. Autoritatea judiciară este alcătuită din procurori și poliția judiciară, nu din serviciile secrete. E foarte grav că se introduce această prevedere chiar și prin ordonanță de urgență. Deci, trebuie să lămurim următoarele chestiuni: autoritatea judiciară desigur că folosește de la servicii probele informative și le transformă în probe judiciare. Dar acest lucru nu este apanajul serviciilor de informații. Cred că serviciile de la noi fac o mare greșeală. Și în speță SRI-ul. Pentru că, în acest fel, toată munca pe care au făcut-o atâția ani, de a se curăța de moștenirile trecutului, se năruie. Vom da cetățenilor români impresia că ne întoarcem la perioada comunistă. Dar, în anii 80, Securității i s-au anulat posibilitățile de a funcționa ca autoritate judiciară. (…)
Care este soluția? Soluția este recurgerea la crearea unei autorități independente de interceptare, așa cum a fost prevăzută în proiectul de lege privind Legile securității naționale din 2007. Proiectul de lege a fost depus în Parlament. Atunci când eram prim-ministru am dat punctul de vedere al Guvernului care prevedea un lucru foarte clar: ca interceptările pe securitate națională să fie făcute de SRI, iar restul să fie făcute de autoritățile judiciare, în speță Procuratură și Poliție. (…)
Această autoritate ar trebui să fie o autoritate autonomă și independentă față de orice autoritate a administrației publice și supusă controlului Parlamentului, având competență națională unică și exclusivă în domeniul interceptării comunicațiilor”.
În cadrul conferinței de presă, Călin Popescu-Tăriceanu a vorbit și despre declarațiile Laurei Codruța Kovesi, care a spus într-un interviu  că prețuiește sprijinul străin pe care îl primește în munca de șef al DNA. În aceste condiții, copreședintele ALDE a ridicat o problemă legitimă: „Nu știu în ce calitate este sprijinul străin și în ce calitate îl primește. Pentru că nu cred că cei care reprezintă în România țări cu care chiar avem parteneriate și avem legături foarte strânse au vreun drept să se amestece în aceste probleme. Dar am salutat și declarația primului ministru în această privință, care i-a atras atenția foarte amabil că ar fi mai bine să ne bazăm pe forțele proprii, decât să ne bazăm pe sprijinul extern.
Pe lângă această declarație, eu am mai înregistrat încă o chestiune care mi se pare foarte gravă. Și anume, punctul de vedere exprimat de dna. Kovesi cu privire la păstrarea MVC-ului. Ce vreau să subliniez e că dna. Kovesi intră într-un teren în care nu are ce să caute, pentru că păstrarea MCV-ului este o chestiune care ține de politica externă. Iar responsabil de politica externă este președintele și Guvernul.
Președinția și Guvernul s-au pronunțat în favoarea încetării utilizării acestui mecanism cât mai rapid. Și doamna Kovesi intră în acest teren, în care n-are nici un fel de drept și se aventurează să facă declarații nu prima dată, din păcate. Eu am atras atenția că ea este nepotrivită pentru șefă la DNA dintr-o serie de considerente, dar acesta e un considerent suplimentar. Și am vorbit și despre modul în care dna Prună, în mod nelegal a făcut desemnarea ei pentru funcția de șef al DNA.  Aceste declarații vin să „încununeze” atitudini care dovedesc că dna. Kovesi se crede atotputernică în România și a început să dea și sfaturi de politică externă instituțiilor care sunt abilitate prin Constituție, încălcând principiul separației puterilor în stat. Să vă spun ceva: România nu poate să aibă decât o singură politică externă și ea e decisă de către președinte și de către Guvern, așa încât este evident că doamna Kovesi ar trebui să facă următorul lucru – să facă o declarație publică în care să spună că am greșit, nu e treaba mea, sau Guvernul și Președinția să o pună la punct și pe acest subiect, pentru că altfel, este evident că România începe să discute problemele importante pe mai multe voci, dar unele dintre ele sunt neautorizate și, sigur că, în spațiul public, pentru cei care nu cunosc legile și Constituția, astfel de intervenții au o anumită relevanță”.
Copreședintele ALDE a ținut să precizeze că, în această chestiune importantă, ce vizează politica externă a Românei, așteaptă și un punct de vedere public din partea PNL: „PNL, care se revendică drept partid fost liberal, dar, în fine, de centru-dreapta. Pentru PNL, drepturile și libertățile individuale nu au nici cea mai mică valoare. Nu știu ce făcea doamna Gorghiu în perioada asta. Stau și mă întreb, pentru că, în rest, pe tot felul de fleacuri este foarte activă – stă, se ceartă cu unii, ca o țață în piață. Pe lucrurile care sunt, într-adevăr, fundamentale și în care un partid politic trebuie să ia atitudine, să se exprime, să spune „nu dom`le, noi vrem să fie toți românii ascultați” sau poate îndrăznește, dacă i se dă voie, nu știu dacă are voie, să spună „nu, e greșit să fie toată lumea ascultată la grămadă de serviciile secrete, ca pe vremea securității”. Are curaj să spună chestia asta sau n-are curaj? Doamna Gorghiu și PNL-ul. Aștept de la ei un punct de vedere pe această chestiune”.
Copreședintele ALDE Daniel Constantin s-a referit la dezbaterea care are loc azi, în Camera Deputaților, cu privire la explicațiile premierului privind schimbarea unui număr important de prefecți din țară.
„Mă bucur că, până la urmă, primul ministru a decis să participe în Parlament și așteptăm cu interes să vedem care au fost criteriile care au stat la desemnarea unor prefecți, care, în mod normal, din datele care există atât în presă, cât și în evidențele partidelor, au făcut sau fac parte din rândurile PNL. Sigur că, dincolo de criteriile pe care le va prezenta premierul, Guvernul este liber să își numească în teritoriu prefecții, dar ne uităm la declarațiile pe care premierul le-a făcut la instalarea în funcția de prim-ministru, când a spus că va numi oameni care nu fac parte din partide politice. Cu două luni de zile înainte de campania electorală, observăm că sunt numiți membri sau apropiați ai PNL. Cred că astăzi va fi o dezbatere foarte interesantă. Așteptăm, sigur, acolo și punctul de vedere al PNL, dar mai important decât atât, cred eu că, după ce vom discuta, va trebui, poate, să pornim un amplu proces de dezbatere publică cu privire la statutul prefecților și aici avem câteva propuneri pe care să le prezentăm în plenul Camerei Deputaților”.
La conferința de presă s-a discutat  și despre proiectul privind insolvența TVR. Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că proiectul a fost trimis grupurilor parlamentare din Senat și de la Cameră, ca să poată fi parcurs și promovat. În ceea ce privește propunerile ce vor fi făcute pentru Consiliul de Administrație al TVR, copreședintele ALDE a declarat că în cursul zilei de astăzi va fi înaintată propunerea numirii fostului director al TVR din perioada 98-2002, regizorul Cristian Hadji-Culea, care este directorul Teatrului Național de la Iași, și supleant Marius Epure.
 
Departamentul de comunicare ALDE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *