România este practic sufocată de Klaus Iohannis, un președinte care, în afară de a încurca lucrurile nu face nimic altceva. Gradul de toxicitate emanat de acest bizar individ a atins cote alarmante. Am ajuns ca după cinci ani cu Klaus Iohannis în fruntea României să nu se vadă absolut nimic pozitiv în urma mandatului său. Personajul dubios nu doar că nu face nimic bun dar nu-i lasă nici pe ceilalți să facă. Altfel s-a ajuns ca insul să țină aproape blocate două ministere importante. Însă toate au un final.
Florin Iordache a declarat, luni la un post TV, că o variantă în lucru pentru OUG, care va introduce termene de aplicare a deciziilor CCR de către preşedintele Klaus Iohannis, este o perioadă de 3-5 zile pentru revocarea miniştrilor şi 5-7 zile pentru numirea acestora.
„Se lucrează. Bătaia de joc trebuie să înceteze. Atâta timp cât preşedintele îşi bate joc de Guvern şi blochează în continuare două ministere foarte importante, dorim să oprim această bătaie de joc şi în consecinţă dorim să venim cu o ordonanţă în completarea Legii 90 şi să prevedem nişte termene foarte clare în care preşedintele, conform deciziilor CCR, să aibă nişte termene maximale în care trebuie să răspundă şi în ceea ce priveşte cererea de revocare a premierului, în caz de demisie, o perioadă rezonabilă 3-5 zile. Sunt două chestiuni: când premierul solicită revocarea unui ministru sau când un ministru îşi dă demisia.
Deci în aceste două cazuri, atunci când CCR a spus <de îndată> şi vedem că <de îndată> durează foarte multe zile, dorim să precizăm şi să fie o perioadă, cum considerăm noi, rezonabilă, adică 3-5 zile, perioada în care preşedintele să fie obligat să semneze decretul de revocare sau cererea de demisie. Concomitent, la un alt articol, acolo unde sunt stabilite condiţiile de legalitate pe care trebuie să le îndeplinească un ministru, prevederile despre domiciliu, cetăţenie şi acele condiţii de integritate, preşedintele să fie obligat, după ce consultă mapa profesională, deci condiţiile de legalitate, să numească ministrul respectiv, să zicem într-o perioadă rezonabilă de 5-7 zile”, a afirmat Florin Iordache, luni seară la Antena 3.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor că varianta adoptării unei ordonanţe de către Guvern este mai bună decât cea a unui proiect de lege în Parlament, pentru că iniţiativa parlamentară ar fi atacată de Opoziţie şi Klaus Iohannis la CCR şi până atunci „trece vara” şi Preşedinţia Consiliului UE.
„Dacă stă prin Parlament, atunci preşedintele contestă, grupurile. Trece vara, terminăm cu Preşedinţia şi domnul Teodorovici va fi în continuare ministru la două ministere. Nu. Noi ne dorim de îndată, adică, dacă în această săptămână nu se poate da ordonanţă, bănuiesc că săptămâna viitoare”, a explicat Iordache.
Întrebat cine lucrează la ordonanaţa care are în vedere modificarea Legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor şi care urmează să fie adoptată, deputatul PSD a spus că este un grup de lucru care include parlamentari şi oameni din Guvern.
„Există un lucru mai larg de lucru, colegi din Parlament dar şi din Guvern, astfel încât să venim cu actul normativ respectiv, cu această ordonanţă de modificare a Legii 90. Bătaia de joc din partea preşedintelui trebuie să înceteze. Oamenii aceştia şi colegii mei, domnul Teodorovici care este ministru peste două ministere, şi Rovana Plumb la fel, poate mai au şi altceva de făcut. România are multe lucruri de făcut. Avem un preşedinte care, în loc să construiască şi să fie un preşedinte mediator, este un preşedinte care blochează. Cred că se bucură atunci când există sincope şi, în loc să ajute Guvernul îl blochează în continuare”, a conchis social-democratul.
Pe 21 ianuarie, şeful Executivului i-a trimis o nouă scrisoare lui Klaus Iohannis în care îi cere să-i numească la Dezvoltare şi Transporturi pe Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici, afirmând că ea beneficiază de dreptul exclusiv de apreciere şi de alegere a persoanelor propuse a face parte din guvern.
Anterior scrisorii lui Dăncilă, şeful statului îi transmisese, tot într-o scrisoare, că i-a refuzat pe cei doi miniştri, precizând că documentaţia care însoţeşte propunerile de numire a Olguţei Vasilescu şi Mircea Drăghici la Dezvoltare şi Transporturi este incompletă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *