Eforturile Guvernului PSD si ale lui Tudorel Toader de a bloca numirea Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului European nu vor avea niciun succes, in schimb va conta mult implicarea presedintelului Klaus Iohannis, arata Andreea Pora intr-o analiza publicata pe Europa Libera.
Surse de la Bruxelles au spus pentru Europa Libera ca Franta insista pentru propriul candidat, procurorul Jean-Francois Bohnert, dar ca Germania ar fi dispusa sa cedeze (candidatul ei e Andres Ritter​) daca ar primi in schimb presedintia Bancii Central Europene. Numai ca, spun sursele noastre, presedintia BCE, functie extrem de importanta, nu va intra in acest ”pachet de negociere”, ci in cel de dupa alegerile europarlamentare. Atunci, in functie de rezultatul alegerilor, se vor negocia ”functiile grele”, presedintia Comisiei si a Consiliului.
Sansele lui Kovesi ar creste semnificativ daca ar avea de partea ei o tara importanta, cum ar fi Germania de exemplu. Aici ar putea juca un rol si presedintele Klaus Iohannis, arata Europa Libera.
Pe de alta parte, este important si ce semnal va dori sa dea axa franco-germana. Nu este exclus ca numirea unui procuror-sef european dintr-una din tarile cu probleme in respectarea statului de drept sa se doreasca a fi un mesaj si pentru alte state care s-au angajat pe acest drum, cum ar fi Polonia si Ungaria. Oricum, sustin sursele Europei Libere, chiar si faptul ca Laura Kovesi este candidatul plasat in top este in sine un semnal, atat pentru guvernul roman, cat si pentru Polonia si Ungaria.
Ala cum e și normal, Toader a spus ca ii va informa pe ministrii de justitie din UE despre abuzurile fostei sefe a DNA. Cum incepand de joi, 7 februarie, la Bucuresti se tine Consiliul JAI, Toader va avea ocazia sa le comunice personal acestora informatiile despre Kovesi.
„Cred ca membrii Comisiei de selectie nu cunosc abuzurile comise de catre Laura Codruta Kovesi in detrimentul cetatenilor, in detrimentul statului de drept. In Franta sau in Germania, un procuror nu ar putea sa comita atatea abuzuri, pentru ca ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar daca in zilele de joi si vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea ministrilor de justitie din statele membre ale UE, maine dimineata voi trimite decizia CCR privind demiterea din functie, fiecarui ministru de justitie”, a declarat Tudorel Toader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *