Alianța Liberalilor și Democraților solicită demisia ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă,  și o acuză că a interzis intonarea imnului național la competițiile sportive din România.

Totul a început după un incident din Liga Națională de Baschet Feminin. Înainte de startul partidei, după intonarea imnului de stat al României, organizatorii, alături de cei 1.500 de suporteri au trecut la ascultarea imnului Ținutului Secuiesc. Pentru că sportivele clujence și-au continuat încălzirea la îndemnul antrenorului Dragan Petricevic, pe întreaga desfășurare a partidei, au fost înjurate și huiduite de cei prezenți în sală.

Antrenorul bosniac Dragan Petricevic a explicat că a avut două motive pentru atitudinea sa:
“Unul este că în regulamentul FRB se spune despre obligaţia sportivilor şi a antrenorilor de a asculta imnul României în poziţie de respect.  Apoi pentru că eu consider că fetele pe care le antrenez nu sînt obligate să stea în picioare încă zece minute şi să asculte un imn care nu este oficial, care nu este de stat românesc.“
Trăiesc în România de douăzeci de ani, eu sînge de român nu am, dar jumătate din inimă îmi bate pentru România.

Cu toate acestea, în urma incidentului, Elisabeta Lipă a trimis o circulară către federațiile de sport în care se precizează că imnul național nu se intonează decât în competițiile internaționale și că ar fi bine ca acesta să nu se mai audă pentru evitarea incidentelor. De asemenea, Elisabeta Lipă este acuzată că, la sfârșitul documentelui, amenință cu amenda pe oricine intonează imnul național.

“ALDE protestează vehement împotriva ideii antinaţionale de a nu se mai intona imnul de stat al României la competiţiile sportive interne. Este o lipsă crasă de patriotism şi spirit naţional să trimiţi federaţiilor sportive naţionale, într-o interpretare abuzivă şi absurdă a legii, ameninţări că vor fi amendate dacă se intonează imnul de stat al României, la competiţiile interne. În alte ţări, cu tradiţie în sport, imnul de stat se intonează uneori şi la competiţiile juniorilor mici, fiind considerat o mândrie şi un simbol naţional“, se arată în comunicatul emis de partidul politic.

ALDE a mai comunicat că doamna ministru nu trebuie să uite că este şi ministrul tineretului, funcţie din care a reuşit „marea performanţă” să taie 18% din bugetul pe tineret al instituţiei, în comparaţie cu bugetul anului 2015.

Ministrul Tineretului și Sportului este acuzat că nu a apărat atitudinea atrenorului Universității Cluj și, mai mult, nu face nicio precizare cu privire la imnul Ținutului Secuiesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *