Recenta conferință de presă organizată de ALDE Neamț ( 30.10 2015) a adus în fața opiniei publice un program complex de promovare a economiei românești prin măsuri de natură fiscală care vor încuraja investiţiile şi vor crea noi locuri de muncă. De altfel, ALDE a susţinut cu consecvență în toate ocaziile în care s-a expimat public aceste măsuri liberale.

În debutul conferinței, co-președintele ALDE Neamț, Ion ASAFTEI, a precizat că Guvernul a aprobat marți, printr-o ordonanță de urgență, devansarea cu un an a unor măsuri de natură fiscală, care vor încuraja investiţiile şi vor crea noi locuri de muncă.  Este vorba, a explicat Ion ASAFTEI despre devansarea cu un an a reducerii impozitului pentru veniturile din dividende, reducerea TVA pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații, precum și introducerea unui sistem de impozitare diferențiat pentru microîntreprinderi. Astfel, se preconizează  reducerea impozitului pentru veniturile din dividende de la 16% la 5%, reducerea TVA la 9% pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații, precum și introducerea unui sistem de impozitare diferențiat pentru microîntreprinderi. Vestea bună, a anunțat Ion ASAFTEI, e că noile măsuri fiscale au fost aprobate printr-o Ordonanță de Urgență care se va aplica începând cu 1 ianuarie 2016. Referindu-se la  impozitarea microîntreprinderilor, vorbitorul a specificat  faptul că se urmăresc doi factori;  Se va mări plafonul de încadrare în categoria „microîntreprindere” de la 65.000 euro la 100.000 euro cifră de afaceri pe an fiscal. În același timp, se  va introduce un sistem de cote de impozitare diferențiate, în funcție de numărul de salariați, între 1% și 3%, după cum urmează:

a) 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați, inclusiv;
b) 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
c) 3 %  pentru  microîntreprinderile care nu au salariați.

Toate aceste modificări, vor duce la crearea de noi locuri de muncă și la  distribuirea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu și fără salariați. La rândul său, co-președintele ALDE Neamț, Alexandru MIHAI, s-a referit la unele problem de importanță locală din județul Neamț, vorbind despre despre finalizare a lucrărilor din proiectul european de peste 100 de milioane de euro,  având în vedere termenele care ar putea să  să fie depăsite,fapt regretabil care s-ar solda cu  corectii financiare : „Multe dintre lucrări au ca termen de finalizare 31 decembrie. Pe zona Podoleni sînt întîrzieri în executia acestui program si probabil că Apa Serv va fi nevoită să activeze clauzele din contract, respectiv aplicarea de penalităti executantului. Din cîte am auzit, executantul încearcă amînarea termenului de finalizare a executiei, însă nu stiu dacă va fi posibil. Pe zona Roman, după ce s-a schimbat executantul, proiectul a repornit bine si există sanse să fie finalizat la teremn. În cazul în care termenele nu vor fi respectate, Apa Serv si implicit cetătenii vor avea de suferit, întrucît vor fi corectii financiare, iar valoarea lor nu va fi mică“.

Prezent la conferință, Deputatul Cătălin DRĂGUȘANU a analizat activitatea Apa Serv SA , solicitând  o monitorizare atentă, astfel încât,  scăderea TVA-ului la apă, începând cu 1 ianuarie 2016, să se regăsească și în facturile nemțenilor. „În ceea ce privește reducerea TVA-ului la apă potabilă și apă industrială, vreau să spun că noi aici, la nivel local, ar trebui să montirizăm ca de la 1 ianuarie 2016, apa potabilă pentru cetățeni chiar să scadă ca TVA la 9%, pentru că altfel, această facilitate pe care guvernul o acordă, nu se va regăsi în buzunarul cetățeanului.  Deputatul Cătălin DRĂGUȘANU  s-a referit, apoi,la  numărul maxim de reprezentanti ai consiliilor judetene sau locale în companiile pe care le dețin.

„Este o problemă importantă care ține de legislativ și anume numărul de membri AGA în aceste societăți ale consiliilor județene sau locale. În prezent, nu se precizează decât un număr minim de reprezentanți AGA, însă nu se spune nimic despre un număr maxim. Voi depune un proiect legislativ, și voi face acest lucru foarte curând, prin care să încercăm să rezolvăm treaba asta. Eu sunt sigur că într-o companie de nivel județean sunt suficienți și 7 oameni care  să decidă un lucru și nu neapărat trebuie să fie 13 sau 17“.

În finalul conferinței,  reprezentanții presei nemțene au adresat mai multe întrebări organizatorilor, solicitându-le precizări suplimentare.

Al. M.

Foto: Ziar PIATRA NEAMT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *