Câteva publicații din Neamț avansează ipoteza unor reglări de conturi în cazul retragerii sprijinului politic  al ALDE pentru Mihai Alexandru, fost consilier județean, actualmente rămas fără funcție, în urma  ordinul de încetare a mandatului emis de Prefectură. În fața acestui demers politic, publicațiile cu pricina  acreditează ideea unei conspirații în care “epurarea” și “execuțiile secrete” sunt elementele jocului politic practicat de conducerea ALDE Neamț, în intenția de a tăia avântul eventualilor pretendenți la șefia organizației. La rândul său, Mihai Alexandru alimentează aceste suspiciuni cu declarații de tipul”  Totul s-a făcut pe furis, prin spate si nu există nici o motivatie pentru retragerea sprijinului politic.”
Cu tot respectul pe care i-l datorăm domnului Mihai Alexandru, ne vedem nevoiți să-l contrazicem, totuși, să repunem adevărul în drepturile sale firești, abandonând teoria conspiraționistă, în folosul parcurgerii etapelor care au culminat cu retragerea sprijinului său politic.
Astfel, ziarul Ceahlăul din 20/12/2016, sub titlu Clarificări în ALDE Neamț publicația amintită făcea cunoscut că:
 Biroul Executiv Județean ALDE Neamț a luat act, din presă, de demisia de onoare a copreședintelui Alexandru Mihai.  Copreședintele Ion Asaftei face apel la discutarea problemelor interne în cadrul partidului.
Cu alte cuvinte, Mihai Alexandru s-a adresat în primul rând presei, anunțându-și demisia de onoare,ignorând înștiințarea nemijlocită a organizației asupra demersului său. Urmează, imediat, un comunicat de presă care face lumină asupra activității demisionarului. Vorbim aici de un comunicat de presă și nu de o acțiune întreprinsă „ pe furiș”:
 „Filiala ALDE Neamț a luat act, din presa locală, de decizia copreședintelui Mihai Alexandru de a demisiona din funcția pe care o deține. Biroul Executiv Județean ALDE Neamț va ține cont de acest act unilateral și va acționa în consecință. Acțiunile ostile contrare principiilor ALDE duse în ultimul timp de domnul Mihai Alexandru prefigurau o astfel de demisie, poate chiar și din partid. Prin urmare demisia «de onoare» vine ca un fapt firesc anticipat. Organizația ALDE Neamț este una unitar structurată și consolidată organizatoric, capabilă să facă față oricărei acțiuni de dezorganizare sau dezinformare. Biroul de Presă ALDE Neamț“
Rugat să comenteze gestul lui Mihai Alexandru, președintele ALDE Neamț, Ion ASAFTEI a declarat la acea dată:
Sunt pentru discutarea în interiorul partidului a oricărei probleme ce privește viața de partid. Dezavuez pe oricine dezvoltă simțul cârdășiilor nihiliste prin țipete și victimizări în piața publică. Am două chestiuni de punctat. 1. Biroul Executiv Județean a exclus din ALDE doar pe cei doi-trei membri care au pactizat cu adversarii, în speță PNL-ul, în poalele căruia au și aterizat, ducându-l de râpă ca procentaj la electorale. 2. Le-aș recomanda unora ca să folosească cu maximă prudență noțiunile ce vizează onoarea, demisia de onoare și alte gogorițe menite să inducă în eroare cetățenii cu adevărat onorabili ai acestui județ. Nu de alta, dar ne vedem obligați ca, în scurt timp, să devoalăm, la cererea majorității membrilor Biroului Executiv Județean, întreaga goliciune și strâmbătate morală a unor asemenea inși“
Există în aceeași perioadă un comunicat de presă semnat de Iulian LUCA,prim vicepreședinte ALDE Neamț, în care se detaliază din perspectiva filialei nemțene a ALDE întreaga prestație a lui Mihai Alexandru în  cadrul organizației.
Simpla parcurgere a acestui comunicat exclude atât varianta “ epurării”  cât și pe cea  ocultă cu privire la retragerea sprijinului politic, evidențiind, în schimb, motivele întemeiate ale actului politic de astăzi:
“În legătură cu afirmațiile făcute, în presa locală, de domnul Mihai Alexandru, mă văd obligat să intervin în calitatea pe care o am de prim vicepreședinte ALDE Neamț . Deși Biroul Executiv Județean a hotărât ca problematica legată de campanie, cu bune și rele, să o discutăm în cadrul partidului și nu prin intermediul presei, domnul Mihai Alexandru, fost candidat perdant pentru Senatul României, dator partidului și colegilor care au muncit pentru a-l propulsa în demnitatea de senator, aplică spre dezinformarea cetățenilor, principiul ieftin și lipsit de caracter al „hoțului care strigă hoții“, aducând grave prejudicii de imagine partidului, prin introducerea presei în această ecuație politică.
Tocmai de aceea, mă văd nevoit să dau riposta acestui domn și afirmaților sale pentru o justă informare a celor interesați .
Astfel:
Domnul Mihai Alexandru și-a continuat, încă de la alegerile din vară, activitatea de dezbinare a partidului în paralel cu o totală lipsă de implicare în activitatea acestuia, partidul fiind condus și susținut de domnul Ion Asaftei, actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, împreună cu Biroul Executiv Județean și întregul activ legat de valorile liberale pe care le promovăm în ALDE.
Este regretabil că acest Mihai Alexandru , individ de o duplicitate rar întâlnită, joacă în dublu plan, ca expresie a disperării celui ce se află „cu musca pe căciulă“.
Până să-și dea cu părerea și să invoce dumnealui prin presă principii și îndemnuri la muncă (de mai mare hazul când vin din partea lui, noi cunoscând foarte bine ce-i poate pielea), mă văd nevoit să precizez:
A fost o greșeală a partidului, a Biroului Executiv Județean inclusiv a domnului Asaftei că a acceptat să candideze pe lista pentru Senat, Mihai Alexandru. Domnul Asaftei, invitat fiind să candideze , a declinat o astfel de ofertă și a lăsat acestui individ pârtia liberă. Acesta a candidat, a pierdut și acum face ce a făcut întotdeauna: batjocorește partidul și colegii, în aceeași manieră cu care ne-a obișnuit și la alegerile locale. Noi eram preocupați de dimineață până în noapte de campanie pentru ALDE și dumnealui posta pe Facebok în batjocură „Relaxare, cu câinele meu pe malul Bistriței“, sfidând efortul unui colectiv întreg.
Acest domn nu s-a implicat, în recenta campanie electorală, în nicio acțiune în care ne-am întâlnit cu sute sau mii de oameni, fie cu activul nostru, fie cu cei care au răspuns de secțiile de votare, fie cu grupuri de cetățeni sau întâlniri cu ocazia vizitei în Neamț a liderilor ALDE, domnul Călin Popescu Tăriceanu și domnul Daniel Constantin. Nu a dat un telefon măcar. Sau da, a dat telefoane la cei câțiva cu care se întâlnea la „festinuri“ în restaurant în vârf de munte și punea la cale (în campania electorală!!!???) cum să dezbine partidul, cum să ia locul nu știu cui, cum să rupă afișele propriilor candidați ALDE și să troneze numai el pe avizier, pe panotaj sau să facă noncombat cei care-l ascultau etc., etc.
În același ton, trebuie să-i amintim domnului Mihai Alexandru și de înțelegerile cu adversarii politici de pe linia celui exclus de mult din ALDE, ca trădător, e vorba de Cătălin Drăgușanu pactizând pe formula „voi mă votați pe mine la Senat, iar eu vă votez pe voi la Camera Deputaților“, unde desigur era fostul coleg Drăgușanu, perdantul de pe poziția trei de la liberali, lovind astfel în interesul ALDE de a avea un deputat de Neamț în Parlamentul României. Așa se explică și încetineala cu care o anumită instituție (nu dau nume deocamdată, o voi face în Biroul Județean) a distribuit cu mare încetineală pliantele ALDE în provincie.
Până să facă jocuri de cuvinte despre matematica politică și „matematica pe care o cunoaștem cu toții“, eu îi amintesc lui Mihai Alexandru de matematica „financiară“ pe care el a uitat-o definitiv.
Atingând acest punct sensibil, apropo de cheltuieli, este bine de știut că acest individ nu a contribuit cu niciun leu la cheltuielile pe care le presupune un partid (chirie sediu, mobilier, gaz, curent, apă, activități specifice, deplasări la București etc.), obligațiile organizației județene față de centru, susținerea logistică a campaniei electorale, datorii față de colegi… ș.a.
S-a remarcat totuși prin ceva, și-a însușit cotizația de partid ca și predecesorul tandem Drăgușanu-Oboroceanu, oploșiti pe la PNL. Îl rog, prin intermediul presei, așa cum îi place domnului Mihai Alexandru, să își plătească cotizația și să o aducă și pe cea însușită de la ceilalți membri de partid, până nu voi propune Biroului Executiv Județean excluderea lui pentru fapte cu iz penal, alături de altele care țin de caracter, dar și de zona politicului.
La toate acestea, se adaugă și tupeul maxim de a mulțumi echipei de campanie, când de fapt el a lucrat împotriva ei și nu s-a alăturat acesteia decât trei zile (în toată campania electorală), câte o oră, pentru imagine foto și inducerea în eroare a electoratului. Apoi dispărea în ceață sau la „ședințele“ secrete de dezbinare a partidului ținute în locuri numai de el știute, unde 5-6 persoane erau dispuse să-i asculte discursul al cărui element principal erau visele sale de preamărire și dezbinare a partidului, asezonate cu promisiuni himerice. Despre promisiuni în stilul în care le face el și despre reversul acestora îi vom aminti în cadrul partidului.
Și ca un plus de măsură a „caracterului“ acestui Mihai Alexandru, o să vă redau încă un episod din „verticalitatea“ lui morală. În data de 10.12 .2016 la ora 6:54 l-a urmărit în trafic pe un tânăr și l-a blocat în stil sicilian (…are potențial) și, înjurând ca la ușa cortului, l-a obligat să coboare din mașină luându-l la întrebări despre o anumită activitate la acea oră a dimineții. Mihai Alexandru a sunat la 112, a venit poliția, inclusiv acasă la tânăr, l-a invitat la secție pentru a da explicații de ce a înlocuit afișul cu chipul lui Mihai Alexandru (afișe pe care încă nu le-a plătit ) cu un alt afiș electoral al ALDE. Spre surpriza polițiștilor, tânărul blocat în trafic în stil „italiano vero“ era liderul Organizației Județene de Tineret al ALDE, domnul inginer Laurențiu Crețu, care avea sarcină de la partid să verifice panotajul, fiind în afara oricărei vinovății. Acesta a fost reclamat în mod ordinar de șeful lui direct de partid, Mihai Alexandru, care în mod firesc pentru „siciliana“ comisă, dă cu subsemnatul la aceeași… poliție. Iată pe cine era să trimitem noi în Parlament!!!
Și mai are si tupeul de a ne vorbi de principii, de echipă!
La aroganța și obrăznicia faptică de care dă dovadă, ne vom trezi mâine-poimâine că va afirma că procentul obținut de domnul Călin Popescu Tăriceanu și de domnul Daniel Chițoiu în Neamț și, în plan mai larg, de domnul Daniel Constantin, se datorează faptului că EL, Mihai Alexandru, a fost prezent pe pliante cu Domniile lor și ar trebui să-i se mulțumească pentru că le-a oferit o asemenea… șansă!!!???
Trebuie să o spun răspicat:
Acest domn, prin atitudinea sa de dezbinare a colegilor și de trădare, s-a transformat într-un fel de căpușă pe corpul sănătos al partidului, un profitor care a ajuns unde este prin efortul imens al colegilor din ALDE Neamț, coordonați cu profesionalism de către Managerul de campanie electorală, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț ,domnul Ion Asaftei și domnul ministru Daniel Chițoiu.
Închei prin a mulțumi consilierilor și membrilor noștri care au primit cu multe rezerve încercările lui Mihai Alexandru de a produce o anumită dizidență în partid și care au informat prompt despre duplicitatea acestuia. Îmi rezerv dreptul de a informa pe domnul Călin Popescu Tăriceanu și pe domnul Daniel Constantin, copreședinți ALDE, că nu mai putem merge înainte cu un asemenea „lider“.
Vom mai prezenta în cadrul partidului și alte dovezi de trădare și sabotare, iar în forurile de conducere vom propune măsurile statutare care se impun cu privire la domnul Mihai Alexandru. Și o întrebare de final: Ce caută de fapt în ALDE acest trădător?”
IULIAN LUCA
Prim vicepreședinte ALDE Neamț
În fața agitațiilor stârnite de retragerea sprijinului politic pentru Mihai Alexandru, președintele ALDE Neamț,  Ion ASAFTEI, a răspuns solicitării noastre, precizând:
“ Eu am crezut că acest subiect e închis și că domnul Mihai Alexandru se situează acum într-o zonă a liniștii și a penitențelor, dar observ că folosește, ca întotdeauna, aceleeași arme: fronda și dezinformarea, la care se asociază anumite medii preocupate mai puțin de valoarea de adevăr al faptelor ce trebuie să ajungă ca informații veridice la cetățeni. Pentru corecta informare a celor interesați, precizez că dl. Mihai Alexandru a fost convocat la ședința Biroului Executiv Județean ALDE din 22.12. 2016 și cunoștea în amănunt ordinea de zi ce avea în cuprinsul ei, printre altele, și măsurile organizatorice. A preferat, însă, să absenteze fără explicații, ignorând posibilitatea de a-și expune un anumit punct de vedere în cadrul acestui organism de conducere a partidului, format din 23 de membri- oameni cu profesii și funcții dintre cele mai onorabile ( ingineri, profesori, juriști, economiști, directori, patroni de firme ), 11 dintre aceștia fiind din fostul PC. Toți au votat – a existat o singură abținere – excluderea lui Mihai Alexandru din partid și retragerea sprijinului politic. În data de 29 decembrie 2016, s-a întrunit Delegația permanentă care a validat în unanimitate hotărârea Biroului Executiv Județean. Cu alte cuvinte, totul a fost la vedere, nimic secret, nimic pe furiș, ci, în virtutea democrației de partid, s-a luat măsura firească pentru asanarea filialei ALDE și pentru impunerea disciplinei de partid. În numele acestei discipline de partid și a unor valori politice și morale specifice ALDE, Biroul Executiv Județean va lua măsuri cu toți cei care( puțini, e adevărat ) s-au transformat în profitori sau întreținuți ai partidului, care nu au respectat prevederile statutare,  nu și-au achitat cotizația, au cochetat cu alte partide și au dat dovadă de o totală lipsă de implicare în campaniile de la locale și parlamentare. Inutil să adaug că nu vom ține cont, în aplicarea sancțiunilor, de poziția pe care o ocupă fiecare în cadrul organizației.”
Al. M.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *